Salesians RocafortSalesians de Rocafort va ser fundat l'any 1890 al que seria el barri de Sant Antoni, a l'esquerra de l'Eixample.

Fou la venerable Dorotea de Chopitea qui va demanar als Salesians la construcció d’una obra social en aquesta zona obrera. El beat Miquel Rua, successor de Don Bosco, va acceptar la fundació de la que seria l’Escola de Sant Josep.

Es tractava d’una obra senzilla, destinada als fills de famílies treballadores a les indústries i els camps de conreu: un pati, una capella, unes classes i uns salesians dedicats als joves més pobres i necessitats. L’Obra Salesiana va esdevenir des dels seus inicis una llar i una casa per a tothom, un espai gratuït per a sembrar-hi la llavor.

La inauguració

El col·legi va ser inaugurat el 18 de març de 1890 pel bisbe Jaume Català i Albosa. Entre els assistents hi havia Don Felipe Rinaldio, aleshores director dels Tallers Salesians de Sarrià, el qual va ser el tercer successor de Sant Joan Bosco com a rector major dels salesians i serà beatificat pel Papa el 29 d’abril.

A la porta d’entrada una làpida deia: Instituto Salesiano. Colegio San José. Escuelas Gratuitas. Recreo Dominical. I unes activitats: Escoles diürnes i nocturnes per a joves treballadors, Església Sant Josep, Escola de música – Banda Obrera, Esplai dominical i Centre Catòlic.

El primer director fou el P. Antoni Aime, un italià anomenat «l’apòstol d’Hostafrachs». Des dels inicis l’Obra presenta una dimensió popular, benèfico-social, religiosa i lúdica.

Renaixement des de les cendres

L’any 1909, amb la Setmana Tràgica, arriba la destrucció de la primitiva capella. Però l’any 1914 es pot inaugurar el Santuari, dedicat a Sant Josep, sota la mà de l’arquitecte Enric
Sagnier. El 1920 s’inauguren el teatre i noves activitats.

Amb la Guerra Civil (1936), Salesians de Rocafort torna a ser incendiat i, en part, destruït. I, novament, es torna a refer, així com les escoles (que estaven molt malmeses) i el teatre.

I amb la inauguració del saló-teatre (1948) tornen a ser possibles les activitats religioses, formatives, escolars i post-escolars. Antics Alumnes, Centre Domènec Savio, Arxiconfraria de Maria Auxiliadora, Grup Escolta, Adsis, el C.A.E.R (Grup Juvenil) Muntanyisme, etc.

Celebració del centenari

L'any 1990 se celebra els 100 anys de la inauguració.

cartell centenari