Servei comunitari de l’alumnat de Futurs 2.0 amb l’alumnat de Salesianes

El primer dia que vam anar a les Salesianes tot l’alumnat nouvingut ens esperava amb molta timidesa, però després d’alguns jocs i activitats de coneixença van anar agafant confiança amb nosaltres. Vam conèixer els nostres tutorands i vam omplir una primera fitxa inicial que ens va servir per valorar el seu nivell actual. 

El següent dia de projecte el vam dedicar a dissenyar i construir el nostre joc, el qual farem servir al final de les següents sessions amb l’alumnat, i d’aquesta manera fer-les més dinàmiques i entretingudes. 

Durant tot aquest trimestre els alumnes de Futurs hem estat realitzant un projecte d’aprenentatge-servei de lectoescriptura en català a l’escola de les Salesianes Sepúlveda. El projecte consisteix a ensenyar aquesta llengua als nouvinguts i nouvingudes procedents de diferents nacionalitats.

Primer de tot, vam rebre una petita formació per part de la responsable de l’aula d’acollida de la nostra escola, que ens va explicar diferents tècniques, metodologies, eines i consells per desenvolupar amb èxit la nostra missió. Gràcies a ella i als nostres companys nouvinguts ens vam poder posar una mica en la seva pell, en les seves sensacions en arribar a un país nou i amb una llengua totalment diferent de la seva. 

La part més pràctica d’aquest projecte va tenir una durada de 6 sessions. Aquestes estaven estructurades en diferents moments: un primer moment de lectura d’un llibre, després realitzaven les fitxes que ens havia preparat la nostra professora en funció del nivell del nostre alumne/a amb diferents activitats així com material digital en format més interactiu, i finalment posàvem en pràctica el nostre joc a la part final de la sessió. 

Una de les coses que recordem amb més emoció és el moment en què els alumnes de Salesianes volien ensenyar-nos la seva escola i les seves aules. Vam recórrer amb ells la seva escola i vam poder així també recordar els moments que alguns de nosaltres hi vam viure en ella fa ja uns anys. Veient la il·lusió amb la qual ens ho mostraven vàrem demanar poder realitzar l’última sessió a la nostra escola i així ensenyar-los les nostres instal·lacions. Aquest dia l’alumnat de Salesianes estava encara molt més emocionat i nerviós per conèixer l’escola dels “grans”. Va ser un moment molt bonic que de segur recordarem per sempre.