La frase de Don Bosco, “Procura ser estimat, més aviat que ser temut”, ressona amb una profunda comprensió de les dinàmiques humanes i la importància de cultivar relacions basades en l’afecte i l’estima mútua. Amb aquestes paraules, Don Bosco orienta cap a la cerca de l’estima i l’amor dels altres en lloc d’inspirar temor.

La tria del verb “procurar” implica una acció deliberada i conscient per establir connexions emocionals positives amb aquells que ens envolten. Don Bosco, el llegat del qual es va construir en gran manera a través del seu treball amb la joventut, comprenia la rellevància de generar un ambient de confiança i apreci mutu.

La preferència per ser estimat en lloc de ser temut reflecteix una filosofia que valora la construcció de relacions sòlides i afectives. Don Bosco entenia que el respecte basat en la por pot ser efímer i no contribuir a un ambient propici per al creixement i el desenvolupament personal.

La frase també suggereix la importància de l’autenticitat i l’empatia en les nostres interaccions socials. Ser estimat implica mostrar comprensió, suport i afecte genuí pels altres. Don Bosco defensava una presència compassiva i afectuosa, creient que aquestes qualitats són fonamentals per influir positivament en la vida dels altres.

 

En l’àmbit educatiu, on Don Bosco va deixar una empremta significativa, la cerca de ser estimat té un impacte particularment fort. La docència i la formació integral dels joves requereixen un ambient en què la confiança i l’afecte facilitin l’aprenentatge i el desenvolupament personal.

La frase també proposa una comprensió profunda de la natura humana. Ser estimat implica construir connexions més duradores i significatives, mentre que la por pot generar rancor o distància. Don Bosco defensava un lideratge basat en la comprensió, la bondat i la connexió emocional.

En resum, l’orientació de Don Bosco de “Procura ser estimat, més aviat que ser temut” destaca la importància de buscar l’estima i l’amor en les nostres interaccions amb els altres. Ens recorda que construir relacions basades en l’afecte i la comprensió no només enriqueix les nostres vides, sinó que també crea un entorn propici per al creixement i l’harmonia interpersonal. És un recordatori atemporal de la saviesa que resideix en cultivar la connexió humana a través de l’amor i l’estima mútua.

Veure més

“Sigueu prudents en jutjar”

“Sigueu prudents en jutjar”

"Sigueu prudents en jutjar" de Don Bosco destaca la importància de la prudència i la precaució en la formació de judicis sobre els altres. Amb...