La frase de Don Bosco, “Empreu sempre expressions i paraules de caritat i de mansuetud. Les amenaces, la ira i sobretot la violència, estiguin sempre absents del teu parlar i de les teves accions”, destaca la importància de la comunicació basada en la caritat i la suavitat, rebentant la idea que les amenaces, la ira i, sobretot, la violència, haurien d’estar sempre fora del nostre llenguatge i les nostres accions.

Aquesta orientació reflecteix la filosofia fonamental de Don Bosco, centrada en la comprensió, la bondat i la formació integral de la joventut. Don Bosco entenia que les paraules i les expressions que utilitzem tenen un impacte profund en els altres, i optava per aquelles que fomenten l’afecte, la comprensió i la pau.

L’ús dels termes “caritat” i “mansuetud” destaca la importància d’incorporar la bondat i la suavitat en la nostra comunicació. La caritat implica un amor desinteressat i compassiu, mentre que la mansuetud suggereix una actitud de paciència i tolerància. Aquesta combinació crea un espai propici per a la comprensió i la resolució pacífica de conflictes.

 

La prohibició de les amenaces, la ira i la violència ressalta la necessitat de rebutjar formes destructives de comunicació. Don Bosco reconeixia que l’ús d’aquestes expressions podria tenir repercussions negatives en la relació amb els altres i, en particular, amb la joventut. En el context de la seva obra amb els joves desfavorits, fomentava un entorn segur i acollidor, on la comunicació fos un mitjà per edificar i no per destruir.

Aquesta instrucció també ressona amb valors cristians fonamentals, on la caritat, la paciència i la pau són considerades virtuts essencials. Don Bosco no només proporcionava una guia pràctica per a la comunicació quotidiana, sinó que també promovia una visió més àmplia de la convivència basada en principis ètics i espirituals.

En resum, la frase de Don Bosco destaca la necessitat d’abordar la comunicació amb amor, caritat i mansuetud, allunyant-se de l’ús de la violència i les amenaces. Aquesta orientació continua sent rellevant en les relacions humanes actuals, recordant-nos que la manera com ens comuniquem pot contribuir significativament a la creació d’un entorn positiu i enriquidor.

Veure més

“Sigueu prudents en jutjar”

“Sigueu prudents en jutjar”

"Sigueu prudents en jutjar" de Don Bosco destaca la importància de la prudència i la precaució en la formació de judicis sobre els altres. Amb...