Preguntes freqüents

L'EDUCACIÓ ÉS COSA DEL COR
Quin és el nom oficial de l’escola i el codi per a la preinscripció?

Malgrat ser coneguts com a Salesians Rocafort el nom oficial i el que consta per a la preinscripció és COL·LEGI SALESIÀ SANT JOSEP i el codi és el 08003543.

A qui m'he d'adreçar per obtenir ajuda en el procés de preinscripció?

Podeu enviar totes les vostres consultes al correu preinscripcio@rocafort.salesians.cat

Us informarem i ajudarem per donar resposta als vostres dubtes.

Hi ha una quota de matriculació i una de mensual?

Salesians Rocafort, com a escola concertada des d’Infantil fins a l’ESO, rep diners de la Generalitat de Catalunya per a l’escolarització de l’alumnat. Les famílies paguen els conceptes que queden fora del concert econòmic.

A Batxillerat, que és una etapa postobligatòria i privada a la nostra escola, hi ha una quota de matriculació de 100€ i unes mensualitats per cobrir la despesa de la plaça escolar. La quota de matriculació es descomptarà en la primera mensualitat.

Quina relació hi ha entre l’escola Jesús Maria - Tamarit, Salesianes Sepúlveda i Salesians Rocafort?

Jesús Maria – Tamarit ofereix educació des de I1 (llar d’infants) fins a I5 (educació infantil) amb dues classes per nivell (50 alumnes). És un centre adscrit a Salesianes Sepúlveda de manera que un cop acaben I5 tenen plaça garantida a Salesianes. https://jmtamarit.es/

Salesianes Sepúlveda és una escola de dues línies que ofereix Educació Primària i rep els alumnes de Jesús Maria – Tamarit. Acaben d’omplir les places disponibles que puguin quedar vacants fins a un total de 50 per nivell educatiu. És un centre adscrit a Salesians Rocafort.

https://sepulveda.salesians.cat

Quantes línies té l'escola?

Salesians Rocafort és una escola d’una línia des de I3 a 6è de Primària. A l’ESO té 3 línies (excepte a 3r d’ESO, on n’hi ha 4) i 2 línies a Batxillerat.

Quantes places oferim per al procés de preinscripció?

De manera ordinària,

  • 24 a infantil
  • A primària no hi ha oferta.
  • 15-20 places a 1r d’ESO (la resta són alumnes de l’escola de 6è i de Salesianes Sepúlveda que són centre adscrit).
  • 25 places a 4t d’ESO.
  • 25 places a 1r de Batxillerat
Com és l’ambient a l’escola?

Pel tarannà salesià, l’ambient és de molta proximitat entre docents i alumnat a i entre els mateixos alumnes. Salesians Rocafort és una escola inclusiva, que vetlla perquè cada nen/a, noi/a trobi el seu lloc i es desenvolupi acadèmicament i personalment.

Quina és la metodologia de treball a l'escola?

L’escola fa una aposta clara per una combinació de metodologies que permeti en cada moment del procés d’aprenentatge de cada alumne/a obtenir els màxims aprenentatges que pot obtenir.

La base d’aquesta aposta són les metodologies actives (ambients, caixes d’aprenentatge, projectes, aprenentatge basat en problemes, aprenentatge servei, aprenentatge cooperatiu…) però es combina també, quan es creu convenient, amb metodologies més expositives i magistrals.

La disposició de l’alumnat a classe és en grups de 4 alumnes (variable a parelles o taules individuals si la tasca ho requereix) per tal de facilitar els beneficis de l’aprenentatge social (resolució de dubtes, aprofundiment d’aprenentatges, cooperació, ús de les diferents aptituds i destreses dels diferents components, converses intragrupals que permeten copsar el domini del que s’està treballant…).

Qui acompanya l'alumnat durant el seu temps d'escolarització? I si té necessitats especials?

Tot l’alumnat de l’escola té un tutor/a assignat que s’encarrega del seu acompanyament acadèmic i personal. Aquest/a docent realitza aquesta tasca de forma coral amb els altres docents que intervenen en el grup-classe, amb el/la coordinador/a de l’etapa/nivell, el/la cap d’estudis i amb el referent del SAPP (Servei d’Atenció PsicoPedagògic).

Aquest equip de treball acompanya l’alumnat i les seves famílies i es coordina, si s’escau, amb l’EAP, CSMiJ i d’altres serveis públics o de privats als quals pugui estar anant el/la nen/a o noi/a.

Quin és el canal de comunicació Família-Escola?

Creiem que una comunicació fluïda entre ambdues parts és molt important en l’educació dels nens/es i nois/es de l’escola. Per això, des de l’escola posem a disposició de les famílies la plataforma Esemtia (app i versió web també). Per mitjà d’aquesta eina les famílies poden comunicar-se amb el tutor/a del seu fill/a, veure els butlletins de notes, fer el seguiment de l’assistència, rebre els comunicats de l’escola amb informació diversa, etc…

També l’alumnat, a partir de 1r d’ESO té accés a la plataforma.

Paral·lelament els tutors/es es reuneixen durant el curs amb totes les famílies per tal de poder acompanyar l’alumnat amb la màxima personalització possible.

Quin és l'horari de l'escola?

Per a les etapes d’Educació Infantil i Primària:

  • De dilluns a divendres de 9.00 a 13.00 i de 15.00 a 17.00

A 1r i 2n d’ESO:

  • Dilluns i divendres de 9.00 a 13.15 i de 14.45 a 16.45
  • Dimarts i dijous de 8.00 a 13.15 i de 14.45 a 16.45
  • Dimecres de 8.00 a 13.15

A 3r i 4t d’ESO:

  • Dilluns, dimarts i dijous de 8.00 a 13.15 i de 14.45 a 16.45
  • Dimecres i divendres de 8.00 a 13.15

A Batxillerat:

  • De dilluns a divendres de 8.00 a 14.15

Però Salesians Rocafort és més que una escola i per això estem oberts cada dia fins ben entrat el vespre, inclús caps de setmana, gràcies a les activitats extraescolars esportives, d’idiomes i artístiques, centre juvenil, teatre, activitats per a pares i mares, competicions esportives…Podeu trobar-ne tota la informació a: https://rocafort.salesians.cat/escola/extraescolars/

Quines són les activitats complementàries a Educació Infantil?

Ambients, Joc simbòlic, Natació, Let’s learn i Psicomotricitat.

Quines són les activitat complementàries a Educació Primària?
  • Cicle Inicial: Imagina i crea/ juga i gaudeix (2 hores d’ambients), Taller TIC, Natació, Let’s learn i Dinàmiques tutorials.
  • Cicle Mitjà: Taller TIC, Natació, Taller de plàstica, Taller de lletres i Dinàmiques tutorials.
  • Cicle Superior: Workschop, Natació, Taller de plàstica, Taller de lletres i Dinàmiques tutorials.
A part d'anglès s'ofereix alguna altra llengua estrangera?

De 1r d’ESO i fins a 4t l’alumnat pot cursar Francès com a 4a llengua de manera optativa.

Quin tractament es dona a la llengua anglesa a l'escola?

El domini de la llengua anglesa és una prioritat per a Salesians Rocafort i per això reforcem les estratègies i recursos del seu aprenentatge.

A tots els nivells de l’escola es disposa d’auxiliar de conversa. A més a més,

  • A Educació infantil: una hora setmanal d’anglès (Let’s learn), la psicomotricitat combinant el català i l’anglès amb l’auxiliar de conversa i una hora setmanal que varia l’activitat al llarg del mes (hora del conte, música,…). Es fa ús de l’anglès de manera espontània en les diferents activitats del dia a dia.
  • A Educació primària:
    • Cicle inicial (1r i 2n de primària): 2 hores setmanals d’anglès com a àrea curricular i 1 hora complementària “Let’s learn”. L’anglès també  també està present en el treball  dels projectes.
    • Cicle mitjà (3r i 4t de primària): 3 hores setmanals d’anglès com a àrea curricular. Presència de l’anglès en els projectes.
    • Cicle superior (5è i 6è de primària):  3 hores setmanals d’anglès com a àrea curricular. Presència de l’anglès en els projectes. Hi ha una activitat complementària en anglès “Workshop” (tallers en anglès) i  “Take a break” (oferta de conversa en anglès a l’hora del pati un dia a la setmana). Es fa ús de materials d’Oxford
  • A l’ESO i al Batxillerat: oferim la possibilitat de cursar el Batxillerat Dual (obtenció del Batxillerat d’Estats Units), a més de reforçar les hores d’anglès amb l’English project (1 hora a la setmana extra d’un projecte en anglès a tota l’ESO), 1 hora setmanal amb l’auxiliar lingüística, el “Take a break” (oferta de conversa en anglès a l’hora del pati un dia a la setmana), oferta de sortides a països de parla anglesa a l’estiu, visionat de pel·lícules/vídeos en Versió Original, lectura d’articles en llengua anglesa, unitats didàctiques en llengua anglesa en algunes matèries…
L'alumnat fa servir dispositius digitals a l'escola?

. Per tal de treballar i desenvolupar la competència digital de l’alumnat de l’escola,

A Educació Infantil fan ús de tauletes digitals, de l’escola, una estona a la setmana. 

A Educació Primària els dispositius utilitzats són de l’escola:

  • Cicle inicial (1r i 2n de primària): ús de tauletes digitals i ordinadors una estona a la setmana.
  • Cicle mitjà (3r i 4t de primària): ús d’ordinadors (de taula i portàtils) durant la sessió TIC setmanal i en les diverses tasques que ho requereixin.
  • Cicle superior (5è i 6è de primària): ús d’ordinadors (de taula i portàtils) durant la sessió TIC setmanal i en diferents moments durant el treball de les àrees i projectes.

A Secundària (ESO i Batxillerat) tot l’alumnat té el seu propi ordinador portàtil, el qual s’utilitza com una eina de treball més (llibres digitals, eines de l’entorn Google…). L’escola indica quin és el model que cal comprar.

Aquest ús d’eines digitals va acompanyat de formació tant de programes i aplicacions digitals com de l’ús sa i correcte que cal fer-ne.

El portàtil que es fa servir a Secundària és un de concret o pot ser un de qualsevol?

L’escola proposa un model concret (es pot comprar a la web de l'escola). El fet de tenir aquest
ordinador ofereix avantatges ja que és el model que els informàtics de l'escola coneixen a fons, porta tot el programari necessari instal·lat i que permet resoldre incidències amb major facilitat i rapidesa.
El fet de tenir aquest model permet disposar d'un ordinador de recanvi en cas de necessitat de
reparació a partir del moment en que l'ordinador avariat entra al servei tècnic per ser reparat.

Quin ús del mòbil pot fer l'alumnat a l'escola?

L’ús del mòbil i el d’altres aparells electrònics, reproductors i/o enregistradors de so i/o imatges i/o vídeos, així com auriculars està expressament prohibit tant per als alumnes d’ESO com per a Batxillerat. En cap cas els podran utilitzar ni al pati ni en cap altre espai. Tot i que des de l’escola es recomana no dur-los, en cas que l’alumnat els porti els ha de guardar només arribar a la taquilla de la classe. En cap cas no han d’estar visibles durant l’estada de l’alumnat a l’escola. En cas que algun/s d’aquest/s aparell/s estigui/n visible/s o se’n faci ús, seran requisats i la família o representant legal serà qui haurà de venir-lo/s a buscar en l’horari que l’escola determini.

A Secundària el professorat pot autoritzar-ne l’ús com a eina de suport al procés d’aprenentatge en moments puntuals.

Com es treballa la religió a l'escola?

Salesians Rocafort és una escola d’orientació cristiana que en el seu projecte educatiu contempla una hora de religió a la setmana en la qual es treballa la cultura religiosa en un sentit ampli. Aquest treball permet comprendre millor la societat en la que vivim, la seva història, part del seu vocabulari, les seves festes, la seva cultura, l’art…

Per a totes aquelles famílies que desitgen una educació més explícita en el tema de la fe l’escola ofereix, en horari extraescolar, catequesi de primera comunió i grups de fe.

A l'escola es fan classes de natació?

Tot l’alumnat des de I3 fins a 4t d’ESO fa una hora setmanal de classe a la piscina. En aquesta hora, segons l’edat, es treballen aspectes que van des del coneixement del medi aquàtic passant per la flotació, la respiració i la coordinació corporal en aquest medi fins als estils de natació, condició física, tècniques de salvament o l’ús lúdic de la piscina.

Aquesta hora setmanal és una hora complementària que està integrada en l’horari escolar.

Cal dur uniforme a l'escola?

No, l’alumnat ve vestit de casa amb roba adient per a l’activitat escolar però no tenim uniforme escolar. Tot i això, sí que utilitzem equipació esportiva escolar per a les classes d’educació física

A Educació Infantil i Primària aquesta equipació és la que es fa servir quan hi ha sortides escolars.

A Educació infantil i cicle inicial d’Educació Primària l’alumnat porta la bata de l’escola.

L'escola disposa de servei d'extraescolars?

Sí, l’escola té un ampli ventall d’extraescolars vinculades a la nostra proposta educativa escolar. Podeu trobar-ne tota la informació a: https://rocafort.salesians.cat/escola/extraescolars/

L'escola disposa de servei de menjador?

L’escola disposa de servei de menjador amb cuina pròpia i elaboració del menjar a les nostres instal·lacions gestionat per l’empresa Aramark i el monitoratge de la cooperativa Naïfar (que gestiona també part de les extraescolars a l’escola).

L'escola disposa de servei de recepció?
  • L’escola té servei de recepció de 7.45h a les 18.30h de dilluns a divendres.
  • L’escola està oberta més enllà de les 18.30 per a les activitats extraescolars.
L'escola disposa de servei d'infermeria escolar?

A l’escola hi ha una infermera de dilluns a divendres en horari escolar per atendre l’alumnat que té algun tipus d’accident escolar o que comença a tenir algun tipus de simptomatologia estant a l’escola. La infermera també realitza tasques de seguiment i administració, en horari escolar, de medicació crònica o puntual i tasques de formació i acompanyament a l’alumnat i professorat.

De quines instal·lacions es disposa a l’escola?
L’escola disposa de beques i/o ajuts per l’alumnat?
Z

Admissió

Els Salesians porten més de 100 anys acompanyant i veient créixer milers de nens, nenes i joves. Són moltes les històries viscudes i els somnis complerts al llarg dels anys, gràcies a un projecte d’educació integral que ha anat creixent i evolucionant per adaptar-se a les necessitats del nostre alumnat. Tot això sense perdre de vista allò que ens identifica. Et convidem que ho descobreixis perquè, junts, seguim fent créixer el somni de Don Bosco.

(34) 93 423 12 34

C/ Rocafort, 42 · 08015 Barcelona