“Fem Vincles” 
1r d’ESO

El Col·legi Salesià San José aposta, des de fa uns anys pel treball per àmbits. A 1r d’ESO, concretament, treballem la Música, la Religió i la Tutoria de manera interdisciplinària, de manera que cada trimestre del curs està enfocat al treball d’un projecte: en el 1r trimestre treballem l’autoconeixement, les emocions i les expressions religioses, en el projecte “Com soc? Celebro la Vida”. La solidaritat, el compromís personal i la cooperació són valors que treballem en el projecte del 2n trimestre, “Drets humans”; mentre que en el 3r trimestre hem desenvolupat el projecte “Fem vincles”.

Els objectius principals a desenvolupar en aquest últim han tingut el propòsit de crear Vincle (de llatí vinculum, “llaç”), que és la relació afectiva que s’estableix entre dues persones o més. Concretament al llarg del curs hem treballat competències com comunicar-se assertivament amb els altres, observar perspectives noves i valorar les idees, connectar amb aspectes de la seva realitat i entorn, aprendre a desenvolupar una personalitat capaç de madurar el respecte i posar al servei dels altres les pròpies capacitats i coneixements, així com interpretar l’acció musical i corporal per al desenvolupament de destreses musicals potenciant l’expressió de les emocions.


Els alumnes han realitzat durant el projecte diferents tasques o activitats:
van començar amb el visionament de la pel·lícula “August Rush” i la reflexió personal, en el seu portfoli d’àmbit personal, sobre els vincles que es creuen entre els diferents personatges i com és la seva evolució personal. Després, i aprofitant que a l’escola es desenvolupa el projecte Presents a 3r d’ESO, on es desenvolupa un treball preciós intergeneracional entre adolescents i gent gran, convidem aquests “avis i àvies” a venir a una sessió i compartir experiències personals de vida, cosa que serveix d’excusa per fer que cada noi i noia enforteixi el vincle amb el seu avi o àvia fent-los una entrevista que després es compartirà a classe.

Paral·lelament a aquestes activitats, i continuant amb el projecte, hem dedicat sessions a treballar la música com a mitjà d’expressió d’emocions. Com a colofó de tancament es va participar el 5 de juny al “Palau Vincles Fest”, el festival d’estiu del Palau Vincles, el projecte social del Palau de la Música Catalana, on participen formacions corals del projecte i escoles convidades, com la nostra. En aquest concert han participat al voltant de 800 participants entre nens, nenes i joves.
Van interpretar, compartint escenari amb els alumnes d’un altre institut, dues peces, “Wellerman“, de Nathan Evans (amb lletra i percussió corporal), i “Here comes the sun“, de George Harrison.
El concert va finalitzar amb una peça creada especialment per a l’ocasió pel cantautor Sergi Carbonell, titulada “A les teves mans” i interpretada per tots els grups convidats.
Va ser un concert molt emotiu on vam poder gaudir d’un entorn preciós, com és el del Palau, i de la música com a eina que ofereix grans oportunitats i afavoreix la transformació social.