Més joc en moviment i menys pantalles!

“Per créixer sans, els nens han de passar menys temps asseguts i jugar més”. Així es titula un dels articles que publica l’OMS (Organització Mundial de la Salut).
Menys pantalles, dormir millor i un joc molt més actiu. Aquestes són les directrius de l’OMS per un millor desenvolupament de la infància i adolescència.
Més del 23% dels adults i del 80% d’adolescents no realitzen suficient activitat física, però si des de petits s’hi acostumen, disminueixen el sedentarisme i tenen una bona higiene de la son hi haurà una millora de la salut durant totes les etapes de la vida.
En cas d’utilitzar pantalles cal acordar-ne un horari, ser selectius amb el contingut que veu a la pantalla i que sigui adequat per a la seva edat. Cal tenir un control del que estan veient o manipulant i s’ha d’explicar des de ben petits les conseqüències que pot comportar-ne l’abús i ser molt rigorós a no donar-hi informació de dades personals, no parlar amb desconeguts i utilitzar sempre un vocabulari respectuós per evitar conflictes socials.
Com a pares i educadors hem de potenciar més el joc en moviment i disminuir el joc davant de pantalles (ja sigui el mòbil, tablet, ordinador o videojocs). I si és joc sedentari hem de potenciar que sigui un joc amb temps de qualitat i aprenentatge on també l’infant pugui gaudir. És el cas, per exemple, de la lectura, cantar, tocar instruments o realització de puzzles.
Cal recordar que l’abús de pantalles pot comportar problemes de salut com alteracions de la son i de la vista, trastorns de la conducta, irritabilitat, obesitat per falta de moviment, retard en el desenvolupament del llenguatge, trastorns emocionals, addicions, problemes d’autoestima o aïllament social.
Millorar, reconduir i acompanyar els nostres fills en tots aquests aspectes contribuirà a una millora de la seva salut mental i a un bon desenvolupament motor dels nens i adolescents que es veurà reflectida en la seva edat adulta.
Laura Tobías