Un projecte solidari amb Roba Amiga

Les conseqüències són greus: explotació laboral —amb infants de menys de setze anys treballant en condicions molt dures en països poc desenvolupats—, contaminació ambiental provocada per les deixalles tèxtils, i un consum desmesurat de recursos com l’aigua, l’energia i la terra.
Amb aquesta informació, la nostra tutora ens va proposar una idea concreta per contribuir a la solució: organitzar una recollida de roba a l’escola per donar una nova vida a peces que ja no fem servir.
Ens vam dividir per grups per dissenyar tota la campanya de màrqueting, creant pòsters, missatges pel “Bon dia” i contingut per a les xarxes socials. A més a més, ens vam organitzar en diferents torns al llarg del dia, per poder informar verbalment del projecte i la recollida, així com acollir totes les donacions.

En resum, aquest projecte ens ha ajudat a entendre de prop l’impacte de la Fast Fashion i la importància de donar una segona oportunitat a la roba. Hem après a identificar problemes socials i ambientals i a buscar solucions concretes. Gràcies a la campanya i a la col·laboració amb Roba Amiga, així com l’organització del mercat solidari, hem demostrat que, amb petites accions, una escola pot ser motor de canvi cap a un consum més responsable i sostenible.
Aquest segon trimestre, l’alumnat de 3r d’ESO B hem treballat en un projecte solidari vinculat al món de la roba de segona mà i a la reflexió sobre l’ús que fem de la roba nova. Tot va començar amb una xerrada informativa de la fundació Roba Amiga, que ens va ajudar a prendre consciència de la realitat que s’amaga darrere del consum de roba. A partir d’aquí, vam detectar diversos problemes relacionats amb aquest tema i vam començar a plantejar solucions reals i aplicables.
Per entendre el projecte, cal parlar de la Fast Fashion, un fenomen que consisteix en la producció massiva de roba barata que segueix tendències que canvien constantment. En els darrers quinze anys, el consum d’aquest tipus de roba s’ha duplicat. Tot i que atrau el consumidor amb preus baixos i novetats constants, el seu impacte és molt negatiu tant per al planeta com per a les persones.

La resposta va ser increïble. Famílies i alumnes van portar roba cada dia, omplint les caixes amb generositat i compromís. Un cop recollida, nosaltres mateixos vam fer la selecció de peces: les que estaven en bon estat es van reservar per a un mercat solidari organitzat pels alumnes de 5è i 6è de primària, mentre que la resta es va destinar a Roba Amiga, perquè en poguessin fer reparacions o reciclar els teixits.
El resultat ens va sorprendre molt positivament. No esperàvem una resposta tan massiva, i això ens va fer veure que amb petites accions es poden fer grans canvis.
